Zerex Blog

Articole ușor de pregătit despre bureții importanți care sunt importanți pentru sănătatea lor.

Alegeți din subiectul subiectului, vă interesează interesele mele cele mai bune.

Sănătate Sexuală

Infertilitatea la Bărbați: Cauze, Simptome și Tratamente

06.03.2018 00:00 Infertilitatea la Bărbați: Cauze, Simptome și Tratamente

Infertilitatea este o afecțiune de natură sexuală ce presupune imposibilitatea de a procrea după unul sau mai multe acte sexuale neprotejate. Infertilitatea la bărbați este dificil de diagnosticat și, din nefericire, unele cazuri nu pot fi tratate. Totuși, din punct de vedere statistic, majoritatea bărbaților diagnosticați și tratați pentru infertilitate reușesc să facă un copil. În continuare, vă prezentăm principalele cauze, simptome și moduri de tratament ale infertilității.

Cauze

În lupta împotriva infertilității la bărbați, doctorii au demonstrat că există o multitudine de factori ce pot afecta capacitatea de procreare. Printre cele mai des întâlnite cauze se numără bolile primare ce pot afecta aparatul reproducător masculin, precum varicocelul - o tumoră benignă ce drenează testiculele, inducând oligospermia (diminuarea numărului de spermatozoizi produși de testicule).

Printre alte posibile cauze a infertilității la bărbați se numără și infecțiile precum HIV sau gonoreea, ce pot afecta ireversibil capacitatea corpului de a produce spermatozoizi sănătoși. De asemenea, defectele congenitale cum ar fi testicule necoborâte (unul sau ambele testicule nu coboară din abdomen în timpul sarcinii) și expunerea continuă la anumiți factori de mediu (radiații, metale grele, chimicale) pot avea drept rezulta infertilitatea.

Simptome

Conform literaturii de specialitate, de cele mai multe ori, pacienții diagnosticați cu infertilitate sunt asimptomatici (nu prezintă simptome fizice sau de altă natură). Inevitabilul rezultat este că bărbații descoperă că sunt infertili abia după multe încercări nereușite de a face un copil. Totuși, există câteva semne ce pot indica faptul că un pacient ar putea avea această afecțiune, cum ar fi:

  • Diverse probleme de natură sexuală (ejacularea precoce, volum redus de lichid seminal, apetit sexual scăzut).
  • Anosmia (pierderea mirosului).
  • Ginecomastia (umflarea unuia sau ambilor sâni).
  • Durere de diferită intensitate sau umflarea scrotului.
  • Oligospermie (mai puțin de 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru de spermă).
  • Păr rar pe față și restul corpului (poate fi un defect cromozomial sau un dezechilibru hormonal).

Dacă observați unul sau mai multe din simptoamele menționate mai sus, adresați-vă cât mai repede medicului specialist pentru diagnostic și tratament.

Tratamente

În ceea ce privește tratarea infertilității masculine, există o gamă largă de tratamente disponibile în urma consultului medical. Spre exemplu, dacă medicul confirmă că un corp tumoral a cauzat afecțiune dumneavoastră, poate recomand un tratament chirurgical ce poate repara canalele spermatice defecte.

În cazul unor infecții, se pot folosi tratamente pe bază de antibiotice cu spectru larg. Trebuie să aveți în vedere faptul că antibioticele pot reduce infecțiile, dar, în multe cazuri, capacitate de procreare este afectată în mod ireversibil.

Pentru probleme de natură sexuală cum ar fi ejacularea precoce sau o erecție de scurtă durată, medicul dumneavoastră vă poate recomanda ședințe de psihoterapie.

În cazul în care infertilitate dumneavoastră are la origine fie un dezechilibru hormonal fie un defect cromozomial, doctorul specialist vă va administra, după caz, terapie de substituție hormonală sau analize amănunțite pentru detectarea defectului genetic.

În ultimii ani, cercetătorii au pus la punct o nouă metodă de tratament denumită generic tehnologie de reproducție asistată. Aceasta presupune fertilizarea artificială a partenerei dumneavoastră prin varii metode precum prelevarea chirurgicală a spermei, folosirea lichidului seminal rezultat din ejacularea normală, sau utilizarea spermei donate.

Deși în majoritatea cazurilor infertilitatea la bărbați poate fi tratată, din păcate, în unele circumstanțe, tratamentul este imposibil. Drept urmare, doctorul dumneavoastră vă poate recomanda fie adopția fie fertilizarea prin donator.



Zerex Blog arrow
Zerex Blog arrow