Zerex Blog

Articole ușor de pregătit despre bureții importanți care sunt importanți pentru sănătatea lor.

Alegeți din subiectul subiectului, vă interesează interesele mele cele mai bune.

Sănătate Sexuală

Cum afectează disfuncțiile sexuale viața de cuplu

20.04.2018 00:00 Cum afectează disfuncțiile sexuale viața de cuplu

Întrucât un aspect important al vieții de cuplu îl constituie sexul, este evident că disfuncțiile sexuale nu afectează un singur pacient ci dinamica relației dintre parteneri. Deși multe dintre aceste afecțiuni sunt tratabile prin medicație, psihoterapie sau o combinație dintre cele două, disfuncțiile sexuale își lasă amprenta asupra cuplurilor uneori ducând și la destrămarea relațiilor.

Care sunt cele mai frecvente disfuncții sexuale și cum ne afectează

Din punct de vedere statistic, cele mai frecvente disfuncții sexuale la bărbați sunt ejacularea precoce și problemele erectile. Femeile, pe de altă parte, se confruntă cu anorgasmia (lipsa climaxului în timpul actului sexual), dureri la penetrare și neputința atingerii stării de excitare.

Să le abordăm pe rând.

Disfuncțiile sexuale la bărbați

În articolul precedent am discutat, pe larg, subiectul ejaculării precoce și cum această afecțiune poate fi tratată și prevenită. De remarcat faptul că, adesea, o disfuncție sexuală nu se reduce doar la un singur individ, ci poate leza ambii parteneri.

Ejacularea precoce poate genera sentimente de frustrare și duce, în mod inevitabil, la scăderea respectului de sine. Poate cel mai greu lucru este ca pacientul să admită că are cu adevărat o problemă și să ceară ajutor de specialitate.

În multe cazuri de ejaculări precoce, frustrările create în jurul neputinței de a performa sunt direcționate, în mod total eronat, către celălalt partener, acuzat fie că se grăbește, fie că se concentrează pe gratificația personală în pat în defavoarea celuilalt.

Desigur, fie că ne referim la ejaculare precoce sau probleme erectile, descoperim un substrat psihologic comun capabil să genereze angoase și sentimente de învinovățire, rezultatul fiind certuri și chiar despărțiri.

Mai mult, dacă această problemă nu este discutată în cuplu, și partenerul afectat nu încearcă niciun remediu pentru tratarea ejaculării precoce, partenera ar putea căuta satisfacție sexuală în altă parte.

Disfuncțiile sexuale la femei

În cazul doamnelor, disfuncțiile sexuale pot pe de-o parte influența în mod negativ stările fizice și psihice și, de pe altă parte, pot favoriza apariția unor tensiuni nedorite în cuplu.

La fel ca în cazul bărbaților, femeile pot suferi de o afecțiune similară ejaculării precoce care constă în neputința excitării în timpul actului sexual. Medicii sunt de părere că această afecțiune este cauzată de anxietatea față de calitatea actului sexual, infecții vaginale, depresie, sau probleme de circulație sangvină la nivelul clitorisului sau a vaginului.

În orice caz, este evident faptul că o astfel de afecțiune poate sta la baza unei stări de tensiune, stare care poate lua diverse forme precum auto-învinovățirea sau, mai grav, învinuirea partenerului de viață pentru că acesta nu știe „să-și facă treaba”.

Mai mult, fiindcă neputința excitării în timpul actului sexual se traduce prin lubrifiere insuficientă, persoana afectată nu va putea duce la bun sfârșit partida de sex, generând și frustrare pentru partenerul excitat. În timp, aceste resentimente se pot transforma în ură, distrugând o relație sau căsnicie.

Durerea resimțită în timpul actului sexual, mai cu seamă la penetrare, este o altă disfuncție sexuală feminină care poate dăuna vieții de cuplu. Deși majoritatea ginecologilor cred că lubrefierea insuficientă ar fi printre principalele cauze alte acestei disfuncții, unele studii demonstrează că anumite afecțiuni precum vaginita, chisturile ovariene, endometrioza (dezvoltarea mucoasei uterine în afara uterului) sau candidoza pot fi cauze relative.

Desigur, durerile insuportabile în timpul penetrării înseamnă automat oprirea actului sexual, ceea ce înseamnă că ambii parteneri vor fi frustrați. Și fiindcă cel puțin un partener era aproape de orgasm, apar tensiunile, certurile și problemele în relația de cuplu.

Ultima dintre disfuncțiile sexuale feminine despre care vom vorbi astăzi, dar și cea mai rar întâlnită, este anorgasmia, adică neputința de a atinge climaxul (orgasmul) în timpul contactului sexual. Cauzele sunt destul de variate, de la boli cronice până la abuz de medicamente.

Medicii consideră că, în cele mai mult cazuri, anorgasmia are la baza o serie de factori psihologici precum anxietatea, vina sau o experiență sexuală traumatizantă. Această afecțiune duce de regulă la despărțirea partenerilor întrucât sursa anxietății este vagă, în sensul că problema poate fi doar a ei sau a lipsei de experiență a partenerului său sau poate doar o incompatibilitatea între cei doi care, brusc, se manifestă în pat.

Concluzie

De reținut faptul că orice afecțiune, fie că este vorba despre o disfuncție sexuală sau altceva, poate influența dinamica vieții de cuplu. Dincolo de obligatoriile vizite la medicul de specialitatea, este foarte import să discutați unul cu celălalt și, mai presus de toate, să fiți sinceri.

Disfuncțiile sexuale pot afecta grav viața de cuplu. Cel mai important pas în tratarea lor este comunicarea cu partenerul. În cazul bărbaților, problemele se pot rezolva ușor prin administrarea de suplimente naturale pentru potență. Din păcate, pentru doamne lucrurile sunt mai complicate, disfuncțiile enumerate mai sus necesitând o vizită la medicul ginecolog.



Zerex Blog arrow
Zerex Blog arrow